Alice Guy Blache by Emmanuelle Gaume with Alexandra Lamy

Alice Guy Blache by Emmanuelle Gaume with Alexandra Lamy
Why a movie? Guy-Blaché is the definition of an industry pioneer, rising first through Gaumont Studios, then by becoming the founder and head of Solax Studios. By all accounts a cisgender woman, she nonetheless challenged masculine stereotypes, making big meaningful moves like casting women into then-typically male professions, like magicians or dog-trainers, and taking on the masculine roles herself, dressing as a man and stepping in front of the camera. Today, as we continue to mold our perspectives on how we conceptualize gender and sexuality in mainstream artr, Guy-Blaché’s story is both a feminist rendering of an inherently masculine system, and a subversion of how women were expected to perform both on- and off-screen

dimanche 5 octobre 2008

"Le billet de 1000 Fr." Alice Guy Blache

"Le billet de 1000 Fr." Alice Guy
Vidéo envoyée par aliceguyjr

La vie change avec un gros billetAlice Guy, per Rosa Vergés
Cinema
ALICE GUY, UNA GRAN CINEASTA


A més d'estrelles glamouroses hi ha hagut directores, guionistes i productores darrera la càmera, molt desconegudes. Una d'elles és Alice Guy, cineasta francesa, autora de més de 500 pel·lícules mudes i curtes, algunes de gran ressò a l'època. 

Alice Guy té el privilegi de ser la primera persona que va pensar en la ficció cinematogràfica. És a dir que va fer un pas, el primer, més enllà de la proposta estrictanent fotogràfica i d'estudi de la imatge en moviment dels germans Lumière. Va inventar escenes per fer riure o plorar. 

Secretària del poderós Mr. Gaumont, Guy va rodar delicioses pel·lícules com la de l'home que, massa begut, s'adorm sobre la llana d'un matalàs que serà cosit i entregat a una parella de nuvis. Una surrealista carrera empaitant un matalàs a París culmina, naturalment, en la nit de noces quan l'home ja desvetllat tracta de sortir del matalàs mentre la parella intenta estimar-se.

Descobrir pel·lícules i cineastes com aquesta és una de les possibilitats que ofereix aquesta setmana la 14a Mostra Internacional de Films de Dones a la Filmoteca de Catalunya.
icat fm

1 commentaire:

-dash a dit…

This is a most interesting looking site. I have seen some films of Alice Guy Blache, and would like to learn more. Unfortunately, I can't speak French. Perhaps there could be an English translation someday?

Anyway, thank you.